Ανεκτικότητα

Πολλές γυναίκες στην αρχή μιας σχέσης πιστεύουν ότι η ανεκτικότητα είναι μια καλή συνταγή για αποτελεσματικές ισορροπίες. Στην πραγματικότητα, αυξάνει την πολεμική διάθεση του συντρόφου, που συνεχίζει να απαιτεί χωρίς να βρίσκει πουθενά εμπόδια. Με αυτό τον τρόπο ενισχύει τις κακές του συμπεριφορές και χρεώνεται εξολοκλήρου την διατήρηση της σχέσης. Αυτό δεν θα είναι πάντα εφικτό, ειδικά μετά τον γάμο, ενώ το μόνο βέβαιο θα είναι η σταδιακή απώλεια της εκτίμησής του συντρόφου της , προς το πρόσωπό της , όπως και της αυτοεκτίμησής της.
Σχέση Δυο άνθρωποι αυτόνομοι, ικανοί να ζήσουν και μόνοι τους, συναντιώνται για να βρουν αμοιβαία ικανοποίηση και να προάγουν, μέσα από την ευχαρίστηση, τον εαυτό τους.
Με βάση αυτή την αρκετά περιεκτική και σύντομη έννοια της σχέσης μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πόσο προάγεται και πόσο αντλεί ευχαρίστηση μέσα σ΄αυτήν ή αντίθετα δοκιμάζει δυσφορία. Πραγματικά το πρώτο μήνυμα, που πολλές γυναίκες το περνούν απαρατήρητο είναι το συναίσθημα δυσφορίας. Γιατί πώς να νιώθει μια γυναίκα γενναιόδωρη για παράδειγμα με ένα τσιγγούνη άνδρα, που μετρά τα πάντα με το κόστος και τις δαπάνες, ενώ είναι ανοιχτοχέρης για τα προσωπικά του εξοδα
Πάλι, αρκετές φορές, ένας άνδρας γίνεται αινιγματικός, δημιουργεί γύρω του μια ατμόσφαιρα μυστικότητας, δεν ανοίγεται, γίνεται καχύποπτος με κάθε είδους ερωτήσεις, που τις θεωρεί ανακριτική διαδικασία.Μια τέτοια αντίληψη στις σχέσεις δεν υπόσχεται μελλοντικά ένα βαθύτερο επίπεδο συναισθηματικής επικοινωνίας, ειδικά για γυναίκες εξωστρεφείς, αυθόρμητες και συναισθηματικά εκδηλωτικές.
Καθόλου σπάνια ένας άνδρας γίνεται τιμωρητικός, καταπιεστικός, στέλνει τελεσίγραφα του τύπου « ή εμένα ή αυτό» χωρίς διάλογο και διαπραγματεύσεις σταματά συχνά την επικοινωνία για κάποιο διάστημα της μέρας, ως απάντηση σε κάτι που τον ενόχλησε , ή αποφεύγει να ζητά συγγνώμη έστω κι αν αποδειχθεί ότι έκανε λάθος εκτιμήσεις.
Ενα από τα κύρια στοιχεία που μπορούν να αποδειχθούν θανάσιμο λάθος για την καλή «πρόγνωση» μιας σχέσης είναι η αρνητική κριτική , η επίκριση,και μάλιστα μπροστά σε άλλους, η ταπείνωση με τον αφελή και επιθετικό ισχυρισμό ότι κάποιος είναι ειλικρινής και αυθεντικός.
Συμπεριφορές, όπως διάθεση για παιχνίδια των ματιών με άλλες γυναίκες του περιβάλλοντος, αδιακρισία και έλλειψη σεβασμού για τους φίλους και τους συγγενείς μιας γυναίκας ή παραμονή στην πατρική οικογένεια, ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανεξάρτητη διαβίωση, δείχνουν μελλοντικές εμπλοκές στη σχέση και τον γάμο.

(Δημοσίευση στο περιοδικό DIVA)