Πώς το στρες προκαλεί την κόπωση και τις ασθένειες: Σεπτέμβριος 2017

Εχει χαρακτηρισθεί και ως…ενεργειακός δολοφόνος, διότι πολύ λίγα γεγονότα θα μας κάνουν να καταρρεύσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα τόσο όσο το στρες.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πραγματικά τους λόγους για τους οποίους το άγχος καταστρέφει τα ενεργειακά μας δυναμικά και πολύ περισσότερο είναι δύσπιστοι στο πώς να τα επαναφέρουν, διορθώνοντας το πρόβλημα που συνήθως είναι οι αλλεπάληλες σκέψεις φόβου που ένα γεγονός προκαλεί.

Οι συνηθισμένες αιτίες του στρες.

Ως επί το πλείστον, είναι γνωστή η «κόπωση των επινεφριδίων». Τα επινεφρίδια παράγουν ορμόνες στρες για να ανταποκριθούν σε περιόδους άγχους, αλλά όταν το άγχος καταστεί χρόνιο, τα επινεφρίδια κουράζονται και “κουράζονται” έτσι ώστε να μην μπορούν να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις του οργανισμού για ολοένα και περισσότερη παραγωγή ορμονών.

Στη συνέχεια, την “κόπωση επινεφριδίων”, ακολουθούν όλα τα γνωστά συμπτώματα,  όπως κούραση, άγχος, θόλωση των εγκεφαλικών λειτουργιών ( κρίση, αντίληψη, μνήμη, προσοχή) και ασφαλώς προβλήματα στον ύπνο.

Αυτός είναι ο πιο γνωστός  τρόπος ερμηνείας για το πώς το στρες προκαλεί κόπωση. Βασικά, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι όλα σχετικά μόνο με τα επινεφρίδια.

Ομως, τα επινεφρίδια σας είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της συνολικής ιστορίας για το πώς το στρες προκαλεί κόπωση. Εχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν πάνω από δέκα φυσιολογικές οδοί στο σώμα που συνδέουν το στρες και τα προβλήματα υγείας, και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν να κάνουν καθόλου με τα “κουρασμένα” επινεφρίδια. Είναι απολύτως δυνατό το στρες να προκαλεί κόπωση (και όλα τα είδη άλλων προβλημάτων υγείας), χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τους επινεφριδιακούς αδένες ή τα επίπεδα κορτιζόλης.

Αν δεν είναι τα επινεφρίδια, τότε τι είναι;

Αντί να προκαλείται από φτωχή λειτουργία των επινεφριδίων, τα συμπτώματα – κόπωση, κατάθλιψη, άγχος, ζάχαρο,  αντιληπτικά ελλείμματα ,προβλήματα ύπνου και άλλα – σχετίζονται κυρίως με το ανοσοποιητικό , το ενδοκρινικό σύστημα και τα μιτοχόνδρια (οι γεννήτριες κυτταρικής ενέργειας) και

υπάρχουν πολλοί περισσότεροι μηχανισμοί που το άγχος μπορεί να βλάψει τα επίπεδα ενέργειας ενός οργανισμού.

Το άγχος προκαλεί κόπωση , απενεργοποιώντας το σύστημα ενδοκανναβινοειδών

Το άγχος προκαλεί κόπωση εξαντλώντας το ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, αλλά έχουμε ένα εσωτερικό σύστημα που ονομάζεται ενδοκαναβανοειδές σύστημα που παράγει δικές του προμήθειες/ μόρια που μοιάζουν με κάνναβη. Και παρά το γεγονός ότι πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν ακούσει ποτέ για αυτό το σύστημα του σώματος, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες, όταν πρόκειται για τη διάθεση μας και τα επίπεδα ενέργειας. Είναι ένα σύστημα  απαραίτητο στην ρύθμιση της ομοιόστασης του οργανισμού , με σοβαρό ρόλο στην αντιμετώπιση του στρες, του πόνου, της όρεξης, της μνήμης. Αντιμετωπίζει θέματα ανοσίας, την πίεση, την λειτουργία του αναπνευστικού κλπ.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα παίζει τεράστιο ρόλο στη ρύθμιση της ανταπόκρισής του οργανισμού  στο άγχος, βοηθώντας αποτελεσματικά  στην αποκατάσταση της ομοιόστασης ( οργανική ισορροπία)

-Ρύθμιση της ενεργειακής στάθμης και της εγρήγορσης

-Ρύθμιση της φλεγμονής

-Καταπολέμηση του άγχους, του φόβου, του πόνου και του άγχους

-Πυροδοτεί και διακόπτει την ανταπόκριση στρες του σώματός μας

Δεδομένων αυτών των τεσσάρων λειτουργιών, αν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα δεν λειτουργεί καλά, θα υπάρξουν σημαντικά οργανικά προβλήματα, αύξηση των επιπέδων του άγχους, μείωση της ενέργειας κλπ.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα με τίτλο Νευροβιολογικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του στρες και του συστήματος Ενδοκανναβινοειδών, γίνεται ξεκάθαρο ότι έχουμε παραμελήσει ένα κρίσιμο σύστημα του εγκεφάλου όταν πρόκειται για την υγεία, την ενέργεια και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στο άγχος. Εδώ οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: ” Τελικά, αυτά τα δεδομένα δημιουργούν ένα συναρπαστικό επιχείρημα ότι η ενδοκανναβινοειδής σηματοδότηση είναι ένα σημαντικό ρυθμιστικό σύστημα στον εγκέφαλο που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό για να αποτρέψει πολλές από τις επιπτώσεις του στρες».

Πολλοί ερευνητές ανακαλύπτουν τώρα τη σχέση με κάθε είδους ασθένειες. Ο νευρολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Ethan Russo, έχει κάνει έρευνες που υποδηλώνουν ότι η «κλινική ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών» υποκρύπτει τις ημικρανίες, την ινομυαλγία, την ασθένεια του ευερέθιστου εντέρου αλλά και μια εμφάνιση άλλων εκφυλιστικών παθήσεων που μπορεί να ανταποκρίνονται ευνοϊκά στις θεραπείες με κανναβινοειδή »

Αντιμετώπιση

Αρκετές στρατηγικές αλλαγής της σκέψης και της συμπεριφοράς οδηγούν στην ενεργοποίηση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος :Ακολουθεί μια λίστα με τις ισχυρότερες στρατηγικές που πρέπει να χρησιμοποιήσετε στα τελετουργικά εκ νέου φόρτισης:

Ικανοποίηση στη ζωή

Θετικές κοινωνικές σχέσεις

Σωστή αναπνοή

Γέλιο

Διαλογισμός

Προσευχή

Χορός

Μουσική

Μασάζ

Βελονισμός

Χρόνο στη φύση

Ηλιοθεραπεία

Χόμπι