Frenemy Η διφορούμενη φιλία Νοέμβριος 2016

Frenemy στα αγγλικά σημαίνει o φίλεχθρος, ούτε φίλος ούτε εχθρός. Μεταμφιεσμένος με διπλή υπόσταση είναι ταυτόχρονα υποστηρικτικός και ανταγωνιστής, και όπου εντέλει η ζήλεια, ο φθόνος και τα πισώπλατα αδελφικά μαχαιρώματα υπερισχύουν της φιλίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σχέσεις μεταξύ κρατών ή διαφόρων ομάδων και θεσμών.

Μέσα στο χρόνο όλοι και όλα αλλάζουν. Οι φίλοι μπορεί να αλλάξουν πορεία, απόψεις, επιλογές, είτε γιατί θέλουν να ενταχθούν σε ένα διαφορετικό, ίσως πιο καταξιωμένο, κατά την γνώμη τους, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον ή γιατί δεν αποδέχονται τις δικές σας, αυστηρά προσωπικές κοινωνικές, εργασιακές ή διαπροσωπικές αλλαγές.
Αν και είναι δικαίωμά τους, η απομάκρυνση συχνά γίνεται με οδυνηρούς τρόπους:
α. δεν είναι ξεκάθαροι μαζί σας, δεν ενημερώνουν για τις αλλαγές που αποφάσισαν και δεν χάνονται ολωσδιόλου από τη ζωή σας, κρατούν διφορούμενη συμπεριφορά, μια κρύο μια ζεστό.
β. δεν θα μιλήσουν ευθέως ότι αποχωρούν και ότι εξαφανίζονται για δικούς τους λόγους. Αντίθετα, το πιο συνηθισμένο είναι να “κακιώνουν” αδικαιολόγητα μαζί σας, να φέρονται με ανεξήγητη αγένεια, να αγνοούν συστηματικά τις ανάγκες σας και να μιλούνμε θαυμασμό για τρίτα πρόσωπα που δεν είναι παρόντα και αποτελούν τον νέο τους κύκλο.
γ. επίσης, δεν επιδιώκουν συχνές συναντήσεις ή φροντίζουν τις αργίες και τις γιορτές να είναι εξαφανισμένοι με τις νέες επιλογές τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάπου φταίξατε και σεις για την απομάκρυνση.
δ.συχνά γίνονται τόσο προκλητικοί, σχεδόν ταπεινωτικοί, σας κάνουν να ντρέπεστε για τυχόν λάθη σας που αναρωτιέται κανείς αν θέλουν να χαλάσουν την φιλία ή να δοκιμάσουν τα όριά σας ανοχής και αντοχής και να σας οδηγήσουν να σπάσετε εσείς πρώτα τον δεσμό ώστε να μη φέρουν την ευθύνη.

Αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε
Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί είναι παλιά σχέση, παιδική, φιλία ή είναι μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος. Σε μια τέτοια περίπτωση:

1. αναπτύξτε στρατηγικές “επιβίωσης” της σχέσης και υποβιβάστε την σε…δευτεροκλασάτη! Δεν υπάρχει λόγος να της δίνετε προτεραιότητα.
2. κάντε μια σύντομη λίστα όλων όσων σας ενοχλούν για να συνειδητοποιήσετε με όση περισσότερη δυνατή ακρίβεια τί είναι αυτό που σας πειράζει. Η αυτογνωσία δεν βλάπτει ποτέ, αντίθετα φωτίζει τις κρυφές πτυχές των συναισθημάτων μας.
Μήπως για παράδειγμα ο φίλος σας ακυρώνει την τελευταία στιγμή τις συναντήσεις σας; Η μήπως σας αποκλείει συνεχώς από ευρύτερες κοινωνικές συγκεντρώσεις ενώ προτιμά μέρες γιοτής και χαλάρωσης να συναναστρέφεται άλλους;
Μήπως σας έχει κατατάξει σε πιο υποβαθμισμένη σχέση και δεν αισθάνεται άνετα να σας συναναστρέφεται ανοικτά;
Μήπως οι δικές σας αλλαγές τον ξεβολεύουν γιατί σας είχε συνηθίσει καλύτερα αλλιώς;

Αν θέλετε να απομακρυνθείτε
γιατί απλούστατα δεν σας αρέσει η υποβάθμιση μιας σχέσης και η διατήρησή της με μοναδικό κριτήριο την…αρχαιότητα:
τότε φροντίστε να συναντήσετε το φίλο σας. Πείτε του εν συντομία τους λόγους που αντιληφθήκατε κάποιες αρνητικές αλλαγές και ζητείστε του ξεκάθαρα και πολύ φιλικά αυτό που θέλετε κι αν και αυτός συμφωνεί μπορεί να αποκατασταθεί η σχέση. Ομως δεν πρέπει να είναι μια θυμωμένη συνάντηση γιατί η διαπραγμάτευση θα είναι σίγουρα σε βάρος σας και, αντί να διαχειριστείτε τη σύγκρουση, θα βρεθείτε σε μειονεκτική θέση.

Και τέλος, να μην ξεχνάμε ότι πενθούμε για τις σχέσεις που έπαψαν να μας καλύπτουν ή να είναι συναισθηματικά ασφαλείς, τις βάζουμε στην άκρη και αποκτούμε νέους φίλους .